Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΤΑ-ΜΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Προσοχή στις...μπόμπες!
Καταρχήν τα ποτά-μπόμπες μπορούν να διακριθούν σε τρεις κύριες κατηγορίες :
Στην πρώτη κατηγορία τα επώνυμα ποτά αραιώνονται και κατόπιν δίνονται για κατανάλωση. Είναι μία κατηγορία  φαινομενικά ακίνδυνη για την υγεία του καταναλωτικού κοινού.
Στην δεύτερη κατηγορία, αλκοόλη του εμπορίου χείριστης ποιότητας (κι οπωσδήποτε ακατάλληλη για την ποτοποιία) αραιώνεται και στην συνέχεια προστίθεται καραμελόχρωμα για να μοιάζει με το ουίσκι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι η χρησιμοποίηση φωτιστικού οινοπνεύματος που περιέχει γαλαζόπετρα (θειικό άλας του χαλκού). Δείτε τι λαμβάνουμε όταν καταναλώνουμε φωτιστικό οινόπνευμα:
Αιθανόλη 94%
Ακετόνη (Ασετόν) 1%
Μεθανόλη 4%
Τερεβινθέλαιο (νέφτι) 1%
Στην τρίτη κατηγορία, βιομηχανικά προϊόντα όπως βερνίκι μεταλλικών χρωμάτων αυτοκινήτων,μπογιές κι άλλα πολλά, αποστάζονται για την παραλαβή της αλκοόλης. Στην συνέχεια η αλκοόλη αραιώνεται και το ποτό-μπόμπα παίρνει την τελική του μορφή ανάλογα με τι προορίζεται να γίνει. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα κατά την διαδικασία της απόσταξης είναι να παραλαμβάνουμε εκτός από την αιθυλική αλκοόλη (που είναι η επιθυμητή αλκοόλη) κι άλλες τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες, όπως τη μεθανόλη (κατά βάση) το γνωστό ξυλόπνευμα. Η μεθανόλη χρησιμοποιείται ως διαλυτικό για την αφαίρεση χρωμάτων και λεκέδων. Η κατανάλωση της προκαλεί εκτός από τα αναμενόμενα και γνωστά συμπτώματα της μέθης, τον πονοκέφαλο,τη ζάλη, τη ναυτία κι άλλα πιο επικίνδυνα όπως : συγκοπή, τύφλωση, βλάβη στα νεφρά, στο συκώτι, γαστρεντερικές διαταραχές κ.α. Για να μιλήσουμε με αριθμούς δείτε τα παρακάτω με προσοχή :
-) 10 ml καθαρής μεθανόλης προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα την άμεση τύφλωση.
-) 15 ml καθαρής μεθανόλης μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.
-) 60 ml καθαρής μεθανόλης οδηγούν σε ακαριαίο θάνατο (με υπαρκτά,δυστυχώς, παραδείγματα)
Ακολουθούν κάποιοι γενικοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών :
-) Να καταναλώνεται πάντοτε συγκεκριμένες μάρκες ποτών για να αναγνωρίζει τη γεύση του ποτού.
-) Να ανοίγονται παρουσία σας οι φιάλες.
-) Να σερβίρονται παρουσία σας τα ποτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου