Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ.

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια όλοι μας θεωρούσαμε αδιανόητο το πάντρεμα δύο τόσο αγαπημένων γεύσεων όπως η σοκολάτα και το κρασί!Όμως οι καιροί αλλάζουν,τα κρασιά εξελίχθηκαν,οι σοκολάτες επίσης κι έτσι δεν άργησε ο συνδιασμός αυτών των δύο πειρασμών να εκτινάξει στα ύψη την αδρεναλίνη μας!Τολμήστε το και δεν θα χάσετε.Να κι ορισμένες συμβουλές που ίσως σας φανούν χρήσιμες...

Οι κανόνες

Ισχύει και εδώ περίπου ό,τι ισχύει σε κάθε οινογευστικό συνδυασμό. Φινετσάτες και «ελαφριές» σοκολάτες με μετρίου σώματος κρασιά. Πλούσιες, αρωματικές, «βουτυράτες» σοκολάτες με σωματώδη πλούσια και αρωματικά κρασιά.
Ας έχουμε κατά νου ότι το κρασί πρέπει να είναι τόσο γλυκό όσο και η σοκολάτα, για να μην αφήσει ξινή γεύση. Επίσης, ο υψηλός αλκοολικός βαθμός δίνει μια γλύκα στο κρασί, που συμμετέχει στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η υψηλή οξύτητα μειώνει τη «γλύκα» του κρασιού. Έτσι, συνήθως τα λευκά με οξύτητες κρασιά (ακόμη και το σαντορινιό Βινσάντο που ανήκει στην κατηγορία των γλυκών κρασιών) δύσκολα ταιριάζουν με σοκολάτες. Με λίγα λόγια, λευκά κρασιά με οξύτητα και χαμηλό αλκοολικό βαθμό -ασχέτως του αν είναι γλυκά ή ξηρά- αποκλείονται.
Τώρα, αν λατρεύετε τις bitter σοκολάτες, τότε το κρασί σας δεν χρειάζεται να είναι γλυκό.

Τα ταιριάσματα

Οι πολύ διαδεδομένες σοκολάτες γάλακτος αγαπούν την πατρινή Μαυροδάφνη και τα γλυκά Μοσχάτα κρασιά. Αλλά δεν θα έλεγαν «όχι» σ' ένα ελαφρύ φρουτώδες και αρωματικό Merlot.
Η μαύρη, αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο, σοκολάτα ταιριάζει με ένα Cabernet Νέου Κόσμου ή με ένα γλυκό φρουτώδες καναδέζικο icewine. Είναι επίσης απολαυστική με κονιάκ, μπράντι και πόρτο.
Η αγαπημένη μαύρη πικρή σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο αγαπάει τα Merlot, τα αργεντίνικα Malbec και τα Syrah, αλλά στην πραγματικότητα «τρελαίνεται» για καλβαντός και για ώριμα σκωτσέζικα malt ουίσκι.
Τη μεγάλη έκπληξη αποτελούν οι λευκές σοκολάτες, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αλλά ταιριάζουν περίφημα με ισπανικό Sherry και με το αφρώδες Moscato d' Asti.
Εξαιρετικά ταιριαστά με τις σοκολάτες είναι τα γλυκά κρασιά από την ποικιλία Grenache, όπως το Mas Amiel Grenache noir και τα ενισχυμένα κρασιά από την περιοχή Banyuls του Languedoc-Roussillon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου